Afgelopen week presenteerde Lisa van Lieshout, Hydrogen Business Developer Essent, GROHW bij het afsluitende evenement voor ’24 van het Nationaal Waterstof Programma (NWP). In het NWP werken de overheid en de waterstofsector samen aan het onderzoeken en stimuleren van de bijdrage van waterstof voor de energietransitie. Het in december gehouden evenement richtte zich onder andere op succesfactoren voor waterstofhubs, waarbij GROHW als lokale groene waterstofketen één van de koplopers is.
Leren door te doen
De recente aftrap van de uitrol in Deventer maakte GROHW tot een interessant onderwerp voor het programma. Een breed gezelschap met vertegenwoordigers van onder andere Topsector Energie, Topsector Chemie, RVO, TNO, Gasunie en ontwikkelingsmaatschappijen zoals BOM was naar het NWP-evenement gekomen. Essent was uitgenodigd om als partner van GROHW de uitdagingen en succesfactoren te belichten. Wat Lisa betreft vormen doen en samenwerken de kern: “Moraal van het verhaal is dat wij met elkaar leren door te doen. Als groene waterstofketen is GROHW een mooi voorbeeld van samenwerking vanuit dezelfde visie. De commerciële uitrol, en alles wat wij aan uitdagingen tegenkomen, kan een goede blauwdruk bieden voor toekomstige waterstofhubs.”
Snellere ontwikkeling
In Nederland staan er ruim 350 waterstofinitiatieven op de Nationale Waterstofkaart. Daarvan staan decentrale waterstofketens, met lokale productie en lokaal verbruik, sterk in de belangstelling. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat lokale concepten zoals waterstofhubs zich sneller kunnen ontwikkelen dan grootschalige centrale oplossingen. Lokale waterstofhubs dragen ook bij aan vermindering van de langdurige netcongestie door minder belasting van het elektriciteitsnetwerk. De crux van lokale waterstofnetwerken is niet de techniek, maar samenwerking over de leverketen. Bedrijven moeten zich in een consortium willen en kunnen verenigen om, rekening houdend met elkaars randvoorwaarden en mogelijkheden, een vitale groene waterstofketen tot stand te brengen.
Ketenregie en governance
Bij de presentatie werd de heldere rolverdeling binnen GROHW als een sterke factor gezien. Lisa: “Wat vooral aansprak was de governance structuur waarin rollen en verantwoordelijkheden goed uitgekristalliseerd zijn. Zo heb je een initiatiefnemer nodig die beweging brengt, wat bij GROHW ingenieursbureau Witteveen+Bos is, maar ook een partij die de fysieke distributie beheert, wat Firan als waterstof-infraspecialist invult. Essent is verantwoordelijk voor de levering van groene waterstof. En samen passen wij het totaal zoveel mogelijk aan op de randvoorwaarden van Nefit Bosch als industriële afnemer. Marketingbureau Brandeniers is daarbij de spil in communicatie naar de markt, aangezien groei naar meer aansluitingen een essentiële factor voor GROHW is.”
Meer weten over GROHW?
Meer weten over de snelle ontwikkeling en de verdere uitrol van GROHW in 2025? Stuur een bericht naar info@grohw.nl of schrijf je in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief GROHW UP.