HanzeNet ontwikkelt digitaal energiehandelsplatform

19 mei 2022

Oplossing voor miljarden aan infrastructuurkosten

HanzeNet brengt lokaal vraag en aanbod bij elkaar door productie, opslag en distributie op elkaar af te stemmen. Medeoprichter en directeur Willem Poterman vertelt hoe het begon: “Wij hoorden van een netbeheerder dat door alle lokale opwek het elektriciteitsnetwerk verkeerdom belast wordt. Om de toevoer aan te kunnen moeten er dikkere kabels bij eindgebruikers de grond in, wat in 10 jaar tijd 80 miljard Euro gaat kosten. Toen dachten wij: ‘Dat kan anders! Bijvoorbeeld door te zorgen dat lokale opwek ook  lokaal verbruikt wordt’. Zo zijn wij op de HanzeBox gekomen.”

 Lokaal energie verhandelen

Om de oplopende netcongestie tegen te gaan, heeft de Deventerse tech-startup een digitaal handelsplatform ontwikkeld dat de transitie naar een lokale deeleconomie ondersteunt. De opgewekte energie gaat dan niet het volledige netwerk op, maar wordt direct in de wijk of buurt aangewend. Willem Poterman: “Technisch is het nu mogelijk om energie te verhandelen tussen mensen die stroom over hebben en anderen die precies op dat moment elektriciteit nodig hebben. Hiermee lopen wij vooruit op de regelgeving aangezien particulieren onderling niet in energie mogen handelen. Bedrijven mogen dat wel, zoals dat bij GROHW straks het geval is. Eind dit jaar zullen naar verwachting energiecoöperaties energie mogen verhandelen tussen de leden. Een recente wijziging in de woonwet maakt het voor woningcorporaties mogelijk deel te nemen in een energiecoöperatie.”                      

Hanzebox bij steeds meer woningen in de kast

De HanzeBox is een slim, klein kastje dat de koppeling legt tussen het verbruik in kubieke meters en kilowatturen en het digitale handelsplatform. “Via smartphone, tablet en PC biedt de HanzeBox-app real-time zicht op stroomverbruik, opwek, teruglevering en gasverbruik. Vaak komen mensen er dan achter dat zij veel meer verbruiken dan ze dachten. Dit komt door alle printers, tv’s en set top boxen aan te laten staan en telefoon- en laptopladers in het stopcontact te laten zitten. Dit noemen we “sluipverbruik”. Jaarlijks kun je ruim 400 Euro besparen als je die uitzet. Om die reden hebben wij bij energiecorporatie LochemEnergie ruim 300 HanzeBoxen in de meterkast van leden hangen. Bij 100 daarvan wordt ook aan uitruil van energie gedaan: zonder geld, want het is nog niet toegestaan. Voor een woningcorporatie in Groningen gaan wij de HanzeBox in sociale huurwoningen plaatsen omdat steeds meer mensen moeite hebben om de energierekening te betalen (energiearmoede). Hiervoor ontwikkelen wij ook ‘slimme meldingen’ en duidelijke visualisering”, aldus Willem.

 Elke wijk een supersnelle Blockchain

Alle transacties en datatransport gaan via een eigen blockchain, Validana. Willem legt uit hoe het werkt: “Om transparant en veilig te werken, hebben wij een eigen blockchain ontworpen die schaalbaar is. Het moet namelijk ook goed werken als er steeds meer deelnemers komen. De schaalbaarheid van ons op deze blockchain gebaseerde energiehandelssysteem vormde de basis van een afstudeerthesis bij de Universiteit Twente.  Blockchain moet je zien als een keten van blokjes die een soort kluisje zijn, waarbij data als pakketjes door de keten gaan. Zodra alle deelnemers via hun HanzeBox transacties hebben goedgekeurd, gaan die in een kluisje en gaat die op slot: er kan niets meer gewijzigd worden. Je kan dus niet sjoemelen met blockchain. Het gebeurt allemaal automatisch via keuzes die je op de HanzeBox instelt. Die handelt vervolgens alles af. Elke buurt of wijk krijgt een eigen blockchain zodat die heel snel is.”

Aansluiting op GROHW

“Omdat ze bij Witteveen + Bos wisten waar wij mee bezig waren, werden wij via Raphaël van der Velde al vrij snel bij het begin van GROHW betrokken. Met onze technologie kunnen wij – naast kilowatturen – alle gassen meten, of het nu waterstof, zuurstof of aardgas is. Met ons platform sluiten wij aan op de inkomende groene stroom, de waterstof die met de elektrolyser van MTSA geproduceerd wordt en de hoeveelheid gas en waterstof die de superhybride warmtepompen van Cooll verbruiken. Alle transacties moeten ook een koppeling naar HvE krijgen, aangezien zij de exploitatie van het waterstofnetwerk op levensvatbaarheid gaan onderzoeken. Op dit moment zijn wij bezig de systeemarchitectuur voor GROHW te evalueren en de koppeling met data uit de sensoren van de componenten van de andere partners in te richten. Zo vallen de verschillende ontwikkeltrajecten steeds meer samen en heeft elk traject ook direct impact op de rest. We werken steeds nauwer samen in opeenvolgende stappen naar de pilot in Deventer dit najaar.”

Laatste nieuws

Nieuwe wethouder op werkbezoek bij GROHW

Nieuwe wethouder op werkbezoek bij GROHW

Deze week bezocht de Deventer wethouder Jaimi van Essen (Energie, Economie en Milieu) het internationale R&D testcentrum waterstoftoepassingen van Nefit Bosch. Tijdens het bezoek werd de kersverse opvolger van D66-partijgenoot Thomas Walder onder meer bijgepraat...

GROHW genomineerd voor Waterstof Innovatie Award 2023

GROHW genomineerd voor Waterstof Innovatie Award 2023

‘S werelds eerste lokale waterstofnetwerk is genomineerd voor de prestigieuze Waterstof Innovatie Award 2023. Deze gerenommeerde prijs wordt uitgereikt aan projecten die uitblinken in de ontwikkeling en toepassing van waterstoftechnologie. De winnaar zal worden...