Van Norel en Batenburg installeren GROHW demo-opstelling

4 januari 2023

Voor Hans van Norel van de Norel Bouwgroep en André Roetert Steenbruggen van Batenburg Installatietechniek was het desgevraagd geen discussie om bij te dragen aan GROHW. Zodra alle onderdelen van het waterstofsysteem gereed zijn, zorgt Van Norel Bouwgroep voor het grondwerk, de beveiliging en de omheining bij de Gasfabriek. Batenburg Installatietechniek verzorgt vervolgens het leidingwerk en koppelt de zonnepanelen, elektrolyzer, hybride warmtepompen, opslagtanks en alle meet- en regeltechniek op elkaar tot één werkend systeem. De pilot komt nu wel heel dichtbij!

Techniek voor een leefbare toekomst

Als directeur-eigenaar van Van Norel Bouwgroep is duurzaamheid wat Hans van Norel betreft vooral een kwestie van doen: “Wij zijn met zijn allen bezig steeds verder te verduurzamen, in de bouw en natuurlijk ook daarbuiten. Je kan dan afwachten om te zien wat er komt óf je kijkt of je ook actief kan bijdragen. Wat mij betreft is het zo dat als je vindt dat iets anders moet, dan moet je er ook wat aan doen. Daarom ondersteunen wij dit GROHW-project graag met de inzet van materieel en mensen.” André Roetert Steenbruggen, technisch directeur Batenburg Installatietechniek, onderschrijft dat: “Als technisch dienstverlener past dit bij ons ESG-beleid en de doelstellingen die wij gekozen hebben om aan te werken. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Daarbij gaat het zowel om het realiseren van duurzaamheid in ons bedrijf als in de oplossingen voor klanten. Als wij de keuze hebben, dan bedanken wij voor niet-duurzame projecten.”

Hans van Norel, directeur-eigenaar van de Norel Bouwgroep

“Rentmeesterschap, dat is waar het om gaat.”

Hans van Norel, directeur-eigenaar Van Norel Bouwgroep

Intrinsieke motivatie in de markt

Wat Hans en André betreft is het streven naar duurzaamheid goed merkbaar in de markt. Toch is het niet alleen regelgeving die tot keuze voor duurzame oplossingen leidt. André: “Voor nieuwbouw is er veel duurzame vraag, de BENG-norm speelt daar natuurlijk een grote rol in. Bij bestaande gebouwen zullen eigenaren moeten investeren in betere energiewaarden. Volgend jaar al, moeten alle kantoren groter dan 150 m2 minstens Label C hebben. Hans: “Je ziet wel dat de intrinsieke motivatie steeds groter wordt. Dat gaat dan toch om een besef dat het niet goed is om maar door te gaan op dezelfde verspillende manier. André voegt toe: “Er ontstaat ook druk op ondernemers: als zij goed opgeleide jonge mensen willen aantrekken, dan moeten zij ook zinvol en verantwoord bezig zijn. Zo hebben wij onder andere een programma om onze mensen te helpen te verduurzamen.” Bij Van Norel gaat het als familiebedrijf vooral verantwoording voor latere generaties. Hans: “Het is uiteindelijk de keuze van de DGA om dit te doen. Wij bestaan al 75 jaar en dan ga je toch nadenken over wat je nalaat. Goed rentmeesterschap plegen, dat is waar het om gaat.”

André Roetert Steenbruggen, technisch directeur Batenburg Installatietechniek

Installatie van de demo-opstelling

Zoals het ernaar uitziet zullen alle onderdelen van het lokale waterstofsysteem in januari beschikbaar zijn. Na de jaarwisseling zal de infrastructuur aangelegd worden door Van Norel Bouwgroep. “Voor ons is dit geen ingewikkelde klus. We gaan het grondwerk klaarmaken, inclusief buizen en leidingen naar de gebouwen, en wij zorgen voor de omheining en beveiliging. Veiligheid is natuurlijk wel prioriteit bij een omgeving als de Gasfabriek. André: “Op basis van gegevensuitwisseling met de leveranciers van de componenten, zoals MTSA, Cooll en Hanzenet gaan wij dit als projectorganisatie oppakken. De installatie gaan wij als back-up voor traditionele verwarmingsketels installeren, zodat de gebruikers nooit in de kou komen te zitten. Bij incidenten of te weinig output, schakelt het systeem automatisch over op de conventionele verwarming in het gebouw.”

Een veelbelovend nieuwjaar!

Met de installatie van de demo-opstelling bij de Gasfabriek in Deventer bereikt GROHW weer een belangrijke mijlpaal op weg naar een volledig onafhankelijk functionerend groen waterstofsysteem. We gebruiken wind en zonnepanelen op de Gasfabriek voor groene stroom om waterstof te maken met de geplaatste elektrolyzer. De waterstof wordt gebruikt voor verwarming van kantoren in het Apparatengebouw met hybride warmtepompen. Als expert in warmte-exploitatie zal HvE het totale rendement kritisch testen. Het belooft een spannend nieuw jaar te worden in de race naar Zero Emission met de start van een nieuwe etappe in Deventer.

Lees meer artikelen over GROHW 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de GROHW Nieuwsbrief

Laatste nieuws

De wereld een beetje mooier maken

De wereld een beetje mooier maken

Als er iets bij innovatie essentieel is, dan is dat wel communicatie. Hoe maak je duidelijk waar het over gaat, als iets nog niet bestaat? Marketingbureau Brandeniers uit Deventer nam deze uitdaging aan en is er vanaf het begin vol voor gegaan. Inmiddels heeft GROHW...

Vos Transport Group helpt groene waterstof op weg

Vos Transport Group helpt groene waterstof op weg

Het GROHW-collectief telt niet alleen technologiepartners, maar ook partners die als gebruiker kennis en feedback inbrengen. Dat is precies ook de waarde die Vos Transport Group biedt, want met 850 vrachtwagens en opleggers en ruim 950 medewerkers is dit bedrijf met...