Vos Transport Group helpt groene waterstof op weg

26 januari 2023

Het GROHW-collectief telt niet alleen technologiepartners, maar ook partners die als gebruiker kennis en feedback inbrengen. Dat is precies ook de waarde die Vos Transport Group biedt, want met 850 vrachtwagens en opleggers en ruim 950 medewerkers is dit bedrijf met de hoofdvestiging in Deventer al meer dan 10 jaar koploper op het gebied van duurzaamheid in de transportsector. Roy van Verseveld, Operations Manager in Deventer legt uit hoe diep duurzaamheid in de organisatie verankerd zit en waarom Vos Transport deelneemt aan GROHW.

Specialist in complexe logistieke vragen

Wat Roy betreft onderscheidt Vos zich door een logistieke specialist te zijn voor vrijwel alle sectoren: “Wij zijn altijd een vooruitstrevend bedrijf geweest dat zich onderscheidt door een specialist te zijn. Iedereen kan iets van A naar B transporteren, maar in veel branches komt daar heel wat meer bij kijken. Als je bijvoorbeeld binnen korte tijd iets in Scandinavië moet leveren en ook nog binnen bepaalde tijdsvensters moet arriveren, zodat het direct op de band de productie in kan, dan kan lang niet iedereen dat. Door met specialisten in de planning te werken, kunnen wij dat wel. Zij kennen de beste routes, maar ook de regels en wetten per land, enzovoort. Zorgen dat de meest uiteenlopende producten zo optimaal mogelijk op de plek van bestemming komen, dat is wat wij als transporteur doen. Zolang het maar in een trailer past, dan kunnen wij het voor de klant organiseren.”

Roy - Vos transport

Roy van Verseveld, Operations Manager bij Vos Transport

Voorop in Lean & Green

Naast alle logistieke specialisatie is duurzaamheid een grote onderscheidende factor. Roy: “Wij zijn al diverse keren onderscheiden als één van de meest duurzame transporteurs, landelijk maar ook op Europees niveau. Al ruim tien jaar nemen wij deel aan het Lean & Green Programma, het meest bekende programma in duurzaamheid voor de logistiek. Toen het vanuit de overheid werd opgezet, waren wij één van de eerste deelnemers. Nu zijn daar honderden bedrijven bij aangesloten. Wij zijn al enkele jaren in het bezit van drie sterren en zijn hard op weg naar de vierde die recent is gelanceerd. In totaal zitten wij al op ruim 35% CO2-besparing en afgelopen jaar zijn we tijdens de bekendmaking van de Logistieke Top100 uitgeroepen tot meest innovatieve logistieke dienstverlener in onze categorie. Op deze resultaten zijn we erg trots! Duurzaamheid zit echt diep in het DNA van ons bedrijf. ”

Waterstoftrekkers bij Vos

“Een goede transporteur is altijd bezig met zo min mogelijk verspilling en dus zo effectief mogelijk werken. Daar hoort brandstofreductie bij, optimale beladingsgraad, routeoptimalisatie, een modern wagenpark en tegenwoordig ook het gebruik van duurzame brandstoffen. Wij zijn heel veel bezig met vernieuwen van onze wagens zodat we met zo schoon mogelijke, goed presterende technologie rijden. Daarbij is het gebruik van duurzame brandstoffen om CO2 te besparen binnen onze vloot flink toegenomen. Dit loopt inmiddels in de honderdduizenden liters. Wij volgen ook al jaren de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens, alleen gaat deze ontwikkeling nog steeds niet erg snel. Vooral als je kijkt naar het lange afstandstransport waar wij veelal actief in zijn. Daarom zijn wij ook in het waterstofproject DreamH2aul gestapt. Hierin zitten partijen als Total Energies, TNO, maar ook brandstofcelbouwer zepp.solutions. Het doel is zelf een waterstof-elektrische trekker ontwikkelen én een openbaar tankstation voor groene waterstof realiseren in Deventer. Heel mooi nieuws is dat wij tijdens de laatste summit van Lean & Green de eerste twee waterstoftrekkers hebben besteld. Die worden door zepp.solutions ontwikkeld én volgens plan al in 2024 geleverd. Het zullen ’s werelds eerste waterstof aangedreven trekkers zijn die elke trailer mogen trekken binnen de huidige Europese regelgeving.”

Hoe mooi zou het zijn als je, zeker in de actualiteit van vandaag, op lokaal niveau niet meer afhankelijk bent in je energievoorziening van allerlei multinationals en wereldmachten?

Roy van Verseveld, Operations Manager bij Vos Transport

De combinatie met GROHW

Toen Vos Transport vanuit Witteveen+Bos benaderd werd voor GROHW, sloot dat goed aan op de eerdere projecten op gebied van waterstof. Ook hierin wil Vos de koploper binnen de sector zijn en uit eerste hand ervaring opdoen. Roy ziet een hele mooie combinatie voor zich als GROHW groene waterstof zou kunnen leveren aan het tankstation van Total: “Dat tankstation dat gaat er komen. En ik denk dat als het technisch mogelijk zou kunnen zijn om hier de groene waterstof van GROHW te tanken met onze waterstoftrekkers, dat wij dan écht een heel mooi verhaal hebben.”

“Natuurlijk zitten wij in deze projecten om ervaring op te doen, maar wij willen ook aanjager zijn en de ontwikkeling versnellen met een best practice voor de sector. Hoe mooi zou het zijn als je, zeker in de actualiteit van vandaag, op lokaal niveau niet meer afhankelijk bent in je energievoorziening van allerlei multinationals en wereldmachten? Misschien is dat nog een verre toekomst, maar het is wel een ideaalbeeld waar wij graag aan bijdragen!”, aldus Roy van Verseveld.

Lees meer artikelen over GROHW 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de GROHW Nieuwsbrief

Laatste nieuws

Nieuwe wethouder op werkbezoek bij GROHW

Nieuwe wethouder op werkbezoek bij GROHW

Deze week bezocht de Deventer wethouder Jaimi van Essen (Energie, Economie en Milieu) het internationale R&D testcentrum waterstoftoepassingen van Nefit Bosch. Tijdens het bezoek werd de kersverse opvolger van D66-partijgenoot Thomas Walder onder meer bijgepraat...

GROHW genomineerd voor Waterstof Innovatie Award 2023

GROHW genomineerd voor Waterstof Innovatie Award 2023

‘S werelds eerste lokale waterstofnetwerk is genomineerd voor de prestigieuze Waterstof Innovatie Award 2023. Deze gerenommeerde prijs wordt uitgereikt aan projecten die uitblinken in de ontwikkeling en toepassing van waterstoftechnologie. De winnaar zal worden...